Prijsvraag
Leerlingen van de Stapsteen winnen bezoek aan educatieboer


Leerlingen van OBS de Stapsteen uit Herten gaan binnenkort op bezoek bij educatieboer Harry Houben in Dieteren. Dat hebben de kinderen te danken aan hun leerkracht. Die kruiste eind januari op de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling (NOT) de juiste antwoorden aan op een formulier met vijf weetvragen over de land- en tuinbouw. Zo wist de leerkracht bijvoorbeeld dat één kilo tomatenzaad meer geld waard is dan een kilo goud of kaviaar.

Meer dan achthonderd leerkrachten leverden hun antwoordformulier in. Van de goede inzenders mogen nu twaalf meesters en juffen met hun klas naar het bedrijf van een boer of tuinder die gespecialiseerd is in de ontvangst van schoolklassen. De Stapsteen is een van de winnaars en gaat op bezoek bij Harry en José Houben in Dieteren.

's Wereld eerste boogstal
Harry en José runnen samen een gemengd bedrijf met koeien, schapen, akkerbouw en agrarisch natuurbeheer. De koeien zijn gehuisvest in een unieke stal, want op het bedrijf van Houben staat 's werelds eerste ‘boogstal ’. Deze stal is flexibel en boogstal. Deze stal is demontabel en heeft een aantal specifieke voordelen, zowel voor de boer als het gaat om investeringen als voor de 85 koeien die erin gehuisvest zijn. Dit laten ze graag zien aan bezoekers, jong en oud.

Professioneel en educatief programma
Harry en José bieden net als alle boeren en tuinders van de organisatie ‘Met de Klas de Boer op ’ een professioneel educatief programma aan, afgestemd op de kerndoelen van het onderwijs. Zij hebben een training gevolgd op het gebied van didactiek en veiligheid. Normaliter vragen ze een vergoeding voor een educatief bezoek aan hun boerderij. De prijswinnende klas mag deze keer gratis. De kosten worden betaald door de organisatoren van de wedstrijd: de publiekscampagne Nederland Bloeit van LTO Nederland, Met de klas de boer op, Nederlandse Zuivel Organisatie, Productschap Tuinbouw, Productschap Vee, Vlees en Eieren en de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie.


Leerlingen van de Stapsteen brengen bezoek aan educatieboer

Op 1 juni 2011 was het dan zover voor de leerlingen uit groep 8 van BS de Stapsteen uit Herten. Op de boerderij van Harie en José Houben kregen ze tekst en uitleg over het agrarisch bedrijf van kalf tot koe en van voer tot melk.
Hieronder enkele foto's van dit bezoek.


Groepsfoto voor de stal.


Groepsfoto voor de melkwagen van Campina die de melk kwam ophalen.


Rondleiding bij de kalveren.


Stiekem de koeien voeren met wat hooi.


Aandachtig gehoor voor boer Harie Houben.


Uitgebreide tekst en uitleg over het bedrijf.


Hier wordt het ruwvoer(voordroog en mais) opgeslagen.Webmaster: @ Email