Veldeke Ech van “Huuere en Zègke…”

Zondag 27 november extra voorstelling!
Zaterdag 26 november première Van Huuere en Zègke…


Door: Cor Voorter

Sagen, legenden en volksverhalen uit de omgeving van het land van Echt-Susteren komen op bijzondere wijze tot leven in een project van Veldeke Ech. Onder de titel van “Huuere en Zègke…” komen deze oude, spannende verhalen tot leven. De keuze om dit in de maand november te doen is niet zo heel erg vreemd. Met kortere dagen, langere avonden en guur weer, werden in vroegere tijden bij de kachel of bij het haardvuur verhalen opnieuw verteld, die soms al generaties lang waren doorverteld. Er was immers geen televisie of radio, geen computers met internet of tablets en smartphones. Maar van verveling was echter geen sprake.
Menig kind heeft met rode oortjes zitten te luisteren naar verhalen over weerwolven, heksen, kabouters of spoken. In onze streek zijn Juffrouw zonder kop en de Auvermenkes van de Koppelberg wellicht de meeste bekende.

Een verhaal vertellen kan op vele manieren, maar met de juiste toon en in de juiste sfeer wordt een verhaal spannend, angstaanjagend en geloofwaardig. De verteller weet waar hij hard of zacht moet praten, een pauze moet laten vallen of eens een diep zucht moet slaken. Met de juiste muziek creëer je dan de sfeer die het verhaal een extra dimensie geeft en tot leven laat komen. Een tipje van de sluier: Bokkenrijders, verzonken klokken, verborgen schatten, reuzen, feeën en kabouters…
Voor de muzikale omlijsting en de juiste sfeer bij de verhalen zorgen fanfare St. Josesph - Pey, Mannenkoor St. Cecilia uit Koningsbosch, een kinderkoor met liedjes van Carboon en een combo. Solistische medewerking komt van Judith Hover-Theunissen, Britt Eberson en Piet Geuskens. De verhalen worden verteld door Annie Schreuders-Derks en Piet Aben. Henk Hover neemt de presentatie voor zijn rekening en de technische ondersteuning komt van de Echter Revue.

De avond op zaterdag 26 november a.s. begint om 20.00 uur en is op enkele plaatsen na uitverkocht. Daarom is besloten om op zondag 27 november om 14.00 uur een tweede voorstelling te verzorgen. Beide keren in de zaal van de Peijerhaof aan de Houtstraat in Pey-Echt. De kaarten kosten tijdens de voorverkoop 10 Euro en aan de dagkassa 12,50 Euro. Kaarten voor beide voorstellingen zijn te verkrijgen bij Martin Aerts aan de St. Jorisstraat en bij van Ool Colors aan de Aasterbergerweg.


Webmaster info@deetere.nl