Expositie en Boekpresentatie

Scheppingsdrang met penseel
Ton Vranken: Limburgse- Maas- Landschappen


Ton Vranken bij zijn schilderij uit Geulle, zijn geboortedorp.

Enkele maanden geleden ontving ik van Landschapschilder Ton Vranken uit Susteren enkele foto's van werken geïnspireerd in Dieteren zoals de Koppelberg en de Dieterdermolen. Naar aanleiding van zijn 65-ste verjaardag en de presentatie van zijn boek wordt er van 14 april 2012 tot 14 mei een expositie gehouden in zijn geboortedorp Geulle in Galerie ‘Art in Maupertuus’.

Ton Vranken, heeft zich in de afgelopen 34 jaar ontwikkeld tot een van de toonaangevende schilders van het Limburgse- Maas- Landschap. Als kind was Ton al creatief met verf en andere materialen. Hierdoor kwam zijn eerste schilderij van het Kasteel te Geulle tot stand door het gebruik van onder meer tandpasta, restjes verf en een stukje beddenlaken op latjes gespannen.
Na zijn opleiding aan het conservatorium werd Ton aangesteld als docent aan de Muziekschool te Venray. In 1979 heeft Ton, onder invloed van Patrick Creyghton, het penseel weer opgepakt en is hij zich helemaal gaan verdiepen in het Zuid-Limburgse- Maas- Landschap.
Voor de weergave van grassprietjes haalt Ton Vranken de dunste penselen tevoorschijn. De fijnschilder deinst er niet voor terug om schilderen de mogelijkheden van het menselijk oog zelfs te overtroeven. Wie zo scherp kan kijken als de doeken van Ton Vranken suggereren, zou in staat zijn om op tientallen meters afstand de kleinste veldbloemen nauwkeurig te determineren.
Ton Vranken tracht zijn publiek ervan te overtuigen dat hij de vegetatie in het stroomgebied van de Maas kent als zijn eigen broekzak. Alleen een scrupuleuze bioloog zou hem wellicht nog op het matje kunnen roepen. De acrobatiek die Vranken met zijn penseel bedrijft, lijkt onaantastbaar en duldt geen enkele discussie.

Het boek ‘Scheppingsdrang met penseel’ vertelt kort het levensverhaal van Ton Vranken, geïllustreerd met foto's. Het bevat verder circa 90 kleurafbeeldingen van zijn werk, onder andere van Geulle, Elsloo, Meers, Beek, Susteren, Dieteren en Noorbeek.
Het boek verschijnt in een beperkte oplage. Het is verkrijgbaar vanaf 14 april 2012.


Adresgegevens expositie
Galerie Art in Maupertuus
Moorveldsberg 60
6243 CW Geulle
openingstijden galerie: vrijdag t/m zondag 14.00 - 17.00 uur

Voor nadere gegevens zie: www.tonvranken.nlWebmaster: info@deetere.nl