Schuttersfeest Dieteren 2018

Schutterij Sint Stephanus Dieteren 180 jaar.Vele verhalen doen de ronde over ’t ontstaan van het dorp Dieteren. Oude documenten spreken over de Heerlijkheid Dieteren en een eerste Willibrordus kapel die later gesloopt is. Het dorp Dieteren maakte lange tijd deel uit van de Amelberga parochie. Ergens rond het jaar 1836 , Dieteren telde toen zo’n 500 zielen, werd er gespeculeerd over het stichten van een eigen parochie. Deze kon alleen ontstaan als er een eigen kerk en veel geld en landerijen aanwezig waren. Met het doel een zelfstandige parochie te realiseren werden de eerste bijeenkomsten van de latere schutterij een feit. Omdat het eerste vogelschieten werd georganiseerd in 1838, geldt dit jaartal als de officiële oprichting van schutterij Sint Stephanus. Dit jaar bestaat de schutterij dus 180 jaar. Om dit heuglijke feit te vieren organiseert schutterij Sint Stephanus in het weekend van 1,2 en 3 juni dit jaar een jubileumfeest. Met een Limburgse middig een heuse schietwedstrijd, schuttersfeest en diverse andere activiteiten. Er is voor elk wat wils. Het programma van dit weekend ziet er als volgt uit:

Vrijdag 1 juni.
Om 13.00 starten wij het feestweekend met de Limburgse Middig Deetere. Dit is een culturele middag waarin zang en kolder de boventoon voeren. Met o.a. Spik en Span, Volle Pulle, De Old Timer kapel uit Nieuwstadt en anderen. Dit alles onder leiding van Karel Fiddelers. Een middag om absoluut niet te missen. Kaarten a € 7,50 (voorverkoop) of €10 aan de kassa, koffie en een lekker stuk vlaai inbegrepen, kunnen besteld worden via Limburgse-middig-deetere@hotmail.com. Of via 06-22409441.

Zaterdag 2 juni.
Om 13.30 uur starten we met een schietwedstrijd. ‘De sjlaag om de Koppeleberg’.
Tijdens deze ‘sjlaag’ kunnen teams bestaande uit minimaal 6 personen met elkaar wedijveren op diverse schietonderdelen. Door te schieten met de zware buks, windbuks, handboog en kruisboog mix zullen de punten bij elkaar geschoten moeten worden. De beste schutters van elk team en genodigden schieten later in de middag om de titel “Veldheer of Grootmeester van Dieteren”. Op deze gezellige en sportieve middag is iedereen van harte uitgenodigd om te komen kijken of meedoen natuurlijk. Geef je daarom op met minimaal 3 of gezellig met 6 vrienden, collega’s of bekenden. Let op de plaatsen zijn beperkt en VOL=VOL. Aanmelden kan op: sjlaagomdekoppeleberg@gmail.com of via 06-28471487. Kosten voor deze middag zijn €10 p.p. incl. een consumptie en de hele middag wordt muzikaal ondersteund door de Dirgelländer Muzikanten en zaate hermenie De Roepoepers.

Zondag 3 juni.
Zondagmiddag om 14.00 uur vindt het 1e bondsfeest plaats van schuttersbond Eendracht Born –Echt en omstreken. Maar liefst 20 schutterijen zullen, vooraf gegaan door Fanfare Eendracht Dieteren door de straten van Dieteren marcheren. Later deze middag vinden de traditionele schiet-, muziek- en exercitie wedstrijden plaats op het feestterrein aan de Bosweg. Met als hoogtepunt het bekendmaken van de winnaar van de dagbeker. De muzikale omlijsting van het schuttersfeest zal in handen zijn van niemand minder dan Volle Pulle en Spik en Span.

In de komende weken zullen in diverse artikelen de verschillende activiteiten in het kader van het 180-jarig jubileumfeest uitgebreid toegelicht worden.
DEEL 2

Dit jaar bestaat de schutterij 180 jaar. Om dit heuglijke feit te vieren organiseert schutterij Sint Stephanus in het weekend van 1,2 en 3 juni dit jaar een jubileumfeest.
Op zaterdag 2 juni voeren wij weer de Sjlaag om de Koppeleberg.
Een schietwedstrijd waarin de deelnemers strijden om de titel Veldheer of Grootmeester van Dieteren.
Tijdens deze ‘sjlaag’ kunnen teams bestaande uit 3 of 6 personen met elkaar wedijveren op diverse schietonderdelen. Zo wordt er op Bölkes geschoten met de zware buks en schiet je op kleine punten met de windbuks. De leden van handboogvereniging de Zwarte Roos zijn er ook dit keer weer bij om het schieten met een professionele handboog te begeleiden en er is een mix van diverse soorten kruisbogen en blaaspijp.
Al met al dus echt een leuke uitdaging om met je team goed voor de dag te komen. De winnaars van de diverse 6 tallen komen aan het einde van de middag tegen elkaar uit bij het traditionele vogelschieten met de zware buks…wie mag zich Veldheer of Grootmeester van Dieteren noemen de komende 5 jaar?
Op deze gezellige en sportieve middag is iedereen van harte uitgenodigd om te komen kijken of meedoen natuurlijk. Geef je daarom op met minimaal 3 of gezellig met 6 vrienden, collega’s of bekenden. VOL=VOL. Aanmelden kan op: sjlaagomdekoppeleberg@gmail.com of via 06-28471487. Kosten voor deze middag zijn €10 p.p. incl. een consumptie en de hele middag wordt muzikaal ondersteund door de Dirgelländer Muzikanten en zaate hermenie De Roepoepers. Ook aan de inwendige mens is gedacht, er is voldoende te eten en de buffetten in de tent en op het terrein zijn uiteraard de hele dag geopend!


OMLEIDINGSROUTE

Tijdens het schuttersfeest zal er een omleidingsroute zijn ingesteld.
OPTOCHT

Enkele foto's van de optocht door Dieteren op 3 juni 2018.


Fanfare Eendracht uit Dieteren bijt te spits af.


1. St. Martinus uit Linne.


2. St. Hubertus uit Nattenhoven.


3. St. Joris uit St. Joost.


4. Het Heilig Kruis uit Grevenbicht.


5. St. Lambertus uit Broeksittard.


6. St. Antonius van de Slek.


7. St. Joseph uit Buchten.


8. St. Willibrordus uit Obbicht.


9. St. Martinus uit Holtum.


10. St. Urbanus uit Montfort.


11. St. Petrus & Paulus uit Susteren.


12. St. Rochus uit Stevensweert.


13. Eendracht uit Papenhoven-Grevenbicht.


13. Eendracht uit Papenhoven-Grevenbicht met paard en kanon.


14. St. Martinus uit Born.


15. St. Gregorius uit Visserweert-Illikhoven.


16. St. Jan uit Nieuwstadt.


17. Wilhelmina uit Echt-Hingen.


18. Herkenbosch.


19. St. Sebastianus uit Heel.
Webmaster info@deetere.nl