Politiebericht: alcohol


Alcohol in het verkeer
Van drank komen ongelukken. Elk jaar controleert de politie Limburg-Noord een groot aantal bestuurders op het gebruik van alcohol. De feestdagen komen er weer aan. Ook bij u in de buurt vinden dan controles plaats. Denk bij verkeer niet alleen aan auto's en vrachtverkeer. Ook wanneer u zich in het verkeer begeeft met een (brom)fiets of scooter moet u oppassen met alcohol. Alleen al in het gebied van de basiseenheid Echt-Susteren-Roerdalen worden ieder jaar zo'n 100 bestuurders betrapt op rijden onder invloed.

Blaastest
Bij een controle is iedere bestuurder verplicht om mee te werken aan een blaastest. Als de uitslag van de blaastest op straat boven de wettelijke norm ligt, wordt de bestuurder aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. U moet dan nog een keer blazen, maar dan op een ademanalyseapparaat. Deze registreert nauwkeurig uw μg/l. Als u weigert, krijgt u onverbiddelijk de zwaarste straf opgelegd.

Straffen en boetes
De wetgever heeft normen voor drank in het verkeer vastgesteld. Strafbaar bent u als u bij ademonderzoek meer dan 220 μg/l (uitgeademde lucht per liter), ofwel 0,5 promille blaast. De straf is een dagvaarding waarin de datum en de tijd vermeld is waarop u bij de rechter moet voorkomen. Dit is meestal binnen de drie maanden. De politie kan u in sommige gevallen ook een fikse boete van enkele honderden euro's aanbieden. Dit gebeurt namens het Openbaar Ministerie (O.M. Schikking). Als u tijdig betaalt, hoeft u niet bij de rechter voor te komen.
In de volgende gevallen is de politie wettelijk verplicht om uw rijbewijs in te vorderen: Is uw uitslag hoger dan 570 μg/l (1,3 promille) of bent u wel eens eerder gepakt voor het rijden onder invloed met een uitslag van meer dan 350 μg/l, dan moet u verplicht een cursus volgen. De Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer is een ‘bijscholing’.
Voor beginnende bestuurders (minder dan 5 jaar het rijbewijs) gelden zwaardere normen.

Overdenking:
Hoe gaat u eigenlijk naar uw werk of brengt u de kinderen naar school als uw rijbewijs ingenomen is?


Voor spoedeisende zaken kunt u 112 bellen, voor niet spoedeisende zaken 0900-8844 (lokaal tarief)

Clarence Pielaat,
Wijkagent Susteren e.o.Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl