Pastoor van Dieteren beroofd, gegijzeld en mishandeld.

Welkom bij subcategorie "Nieuws",

Pastoor van Dieteren beroofd, gegijzeld en mishandeld dit vervelende bericht was de kop van een artikel op de voorpagina van Dagblad de Limburger op 11 augustus 2005.
Hieronder het artikel uit: Dagblad de Limburger pagina A1 en op de regiopagina Sittard-Geleen pagina B1 van 11 augustus 2005.

Bron: Pagina A1 Dagblad de Limburger 11-08-2005
Pastoor (68) Dieteren beroofd, gegijzeld en mishandeld
kreeg de pastoor dreigementen naar zijn hoofd geslingerd als 'ik snij je aan stukjes' en 'ik ver­moord je, ik snij je neus af'. De priester zou tevens meerdere malen met een fles tegen het hoofd zijn geslagen, waardoor hij zwaar letsel opliep. Ook werd hij gedwongen 500 euro af te staan. De politie trof de pas­toor in de vroege ochtend met een bebloed hoofd aan bij zijn auto in Susteren. De verdachte beweerde dat het hele verhaal gelogen was, of zelfs in scène gezet. Ook zei hij die bewuste dag in een psycho­se te hebben verkeerd. Toen de rechter hem voorhield dat het slachtoffer toch iets heel anders had verklaard, reageerde H. ver­bolgen: „Maar dat heeft ie toch niet gezworen?". De verdachte moest vervolgens door de par-
ketwachter in bedwang worden gehouden.
Volgens H.'s advocate C. Joosten is vrijheidsberoving een te zwa­re beschuldiging. „Het is gek dat je iemand ontvoert die je al tien jaar kent. De pastoor noemt H. in het dossier een soort zoon van hem." Daarnaast zou Hoogland later zijn verkla­ringen bij de politie hebben ge­nuanceerd. Joosten wil hem dan ook horen als getuige. Ver­der wil ze het psychiatrisch rap­port over haar cliënt eerst nog inzien. De rechter hield de zaak voor onbepaalde tijd aan. Hij verwierp het verzoek van de of­ficier van justitie om het ver­hoor van de pastoor straks niet tijdens een openbare zitting, maar achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.
LEES VERDER> REGIO
Dieteren/Roermond
Door Kees-Jan Dijkstra
De 68-jarige pastoor N. Hoog­land van parochie H. Stephanus in Dieteren blijkt op 2 mei dit jaar te zijn gegijzeld, mishan­deld en beroofd. Een Duitse drugsverslaafde die jarenlang door de priester lange tijd 'als een zoon' is opgevangen, wordt ervan verdacht de dader te zijn.
De 35-jarige H. uit het Duitse Heilder moest zich gisteren ver­antwoorden voor de rechtbank in Roermond. De officier van justitie legt hem vrijheidsbero­ving, afpersing en zware mis­handeling ten laste. Hoogland zou op 2 mei onder doodsbedreigingen door H. zijn gedwongen een stuk te gaan rij­den in zijn auto. Tijdens de rit


Bron: Pagina B1 Dagblad de Limburger 11-08-2005
Kerkbestuur niet ingelicht over incident
Roermond/Dieteren______________
Vervolg van < pagina 1
Hoogland zelf was gisteren niet bij de zitting aanwezig. De priester is op bedevaart in Por­tugal. Hij was niet bereikbaar voor een reactie.
Het kerkbestuur van de paro­chie in Dieteren zegt 'op af­stand' te hebben gehoord over het incident, maar niet door de pastoor zelf erover te zijn geïn­formeerd. „We weten dat hij zich over iemand ontfermde", zegt secretaris P. Wouters. „Maar wij bemoeien ons niet met zaken die zich in de per­soonlijke levenssfeer afspelen." Het bisdom Roermond reageert geschokt op het incident. „Ge­lukkig is het goed afgelopen", zegt woordvoerder G. Dieteren. Hij weet dat er vaker incidenten zijn met pastoors. „Maar niet in deze extreme vorm. Er zijn wel eens verbale dreigementen."