Oorlogswandeling Susteren.
Oorlogswandeling Susteren en filmavond “‘n Moder”
Door Cor VoorterSusteren Donderdag 19 september wordt om 19.00 uur het startsein gegeven voor een aantal activiteiten die door de Vereniging van Natuurvrienden worden georganiseerd in het kader van 75 Jaar bevrijding Echt-Susteren. De activiteiten vinden plaats in de periode die parallel loopt aan de laatste periode van september 1944 tot aan de bevrijding op 17 januari 1945. Medio september 1944 kwam het front tot stilstand aan de Vloedgraaf en de lang verwachtte bevrijding liet nog op zich wachten tot 17 januari 1945.

Op 19 september zal op het Wigibaldplein in Susteren een openluchtexpositie annex oorlogswandeling worden geopend die langs markante punten is Susteren gaat. Op foto's is te zien hoe bijvoorbeeld een gebouw of straat had geleden onder het oorlogsgeweld. In 2010, in het kader van 65 jaar bevrijding Susteren, hebben velen deze wandeling gemaakt. Dit jaar is de wandeling opnieuw uitgezet en heeft men gebruik kunnen maken van meer beeldmateriaal op de route. De beeldplaten staan opgesteld in de directe nabijheid van een object en late zien hoe ernstig de beschadigingen waren aan bijvoorbeeld het toenmalige gemeentehuis of de kerk van Mariaveld. De route kan op ieder gewenst moment op eigen gelegenheid gelopen worden en in eigen tempo.
De routefolder is gratis af te halen bij de PLUS-supermarkt in Susteren en aan de receptie van Zorgcentrum Vastrada.
Verder is de route eveneens te downloaden van de website: www.natuurvriendensusteren.nl

Aansluitend aan de officiële opening zal een kort stukje van de route worden gelopen, waarbij Zorgcentrum Vastrada het eindpunt zal zijn. Hier wordt dan de film vertoond van het toneelstuk 'n Moder van Piet Zits: een drama over klein mensen in een grote oorlog. Het stuk neemt ons mee naar de periode voorafgaand aan de evacuatie van Susteren en geeft een inkijk in het leven van alle dag, maar laat ook treffend de zorgen zien die deze tijd met zich meebracht. Deze filmregistratie werd opgevoerd in de regie van Evert Zits door de Susterense cineast Fer Mertens.

Voor leden van de Natuurvrienden is de toegang van de filmavond vrij toegankelijk. Van introducees en andere belangstellenden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De Natuurvrienden nodigen u van harte uit om bij de beide activiteiten aanwezig te zijn!Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl