Oorkonde majoor John Evans


Oorkonde majoor Evans terug in vitrine.

Door Cor Voorter
De oorkonde die deel uitmaakt van de nalatenschap van de bevrijder en ereburger van Dieteren en Susteren, wijlen majoor John Evans, ligt weer op zijn plek in de vitrine.
Weliswaar een replica, omdat door invloed van fel zonlicht o.a. de naam op de originele oorkonde, die hoort bij de DSO-onderscheiding van de majoor, niet meer leesbaar was. Al enkele jaren geleden was geconstateerd dat de door het felle zonlicht de oorkonde aan het verbleken was, maar verdere actie bleef achterwege.

In 2008 deed majoor Evans zijn belofte gestand dat hij de onderscheidingen die hij heeft mogen ontvangen na zou laten aan de bevolking van Susteren, de plaats en zijn inwoners die hem zo dierbaar waren geworden. De Majorclub regelde destijds de overdracht aan de gemeente Echt-Susteren en de vitrine die herinnert aan majoor Evans, kreeg een plaats in de burgerhal van het gemeentehuis in Echt. Naast de onderscheidingen en oorkonde, geven o.a. foto’s en bijbehorende teksten een duidelijk beeld over de zware oorlogsverwoestingen van Susteren.

In goed overleg met wethouder Peter Pustjens werd besloten om de originele oorkonde te vervangen door een replica. Nadat de oorkonde op ware grootte was gekopieerd, nam kaligraficus René Vroomen uit Echt de taak op zich om deze opnieuw te voorzien van de destijds handgeschreven teksten, met o.a. de naam en rang van Evans en de handtekening van Koning George de Zesde. Op de originele oorkonde bleek eveneens het zegel van George VI als merkteken in het papier voorhanden te zijn.


Wethouder Pustjens en René Vroomen plaatsen de oorkonde terug in de vitrine.

Ook de foto’s die in de vitrine liggen zijn ten prooi gevallen aan het felle zonlicht worden vervangen. Doordat de vitrine regelmatig bij activiteiten in de hal van het gemeentehuis verplaatst wordt, wordt gekeken of een andere permanente oplossing vorm kan krijgen.

Wethouder Pustjens is blij dat dankzij een particulier initiatief de oorkonde weer aanwezig is in de vitrine. “Het origineel krijgt een plekje in het archief van de gemeente. Vooralsnog zijn er voldoende afdrukken beschikbaar voor de vitrine. Het belangrijkste is dat dit cadeau van majoor Evans aan de bevolking van Susteren behouden blijft. Als gemeente is het onze taak goed te zorgen voor de nalatenschap van majoor John Evans. Dat zijn we verplicht aan hem, maar nu meer nog aan zijn familie!”Webmaster info@deetere.nl