Ommetje Deetere


Ommetje Dieteren
Onlangs is het Ommetje Echt-Dieteren geopend. Een onderdeel daarvan is het ommetje Dieteren.
Op maandag 19 december is het ommetje Echt Dieteren opengesteld voor wandelaars. Samen met Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) en de heemkundevereniging Echter Landj heeft de gemeente deze wandelroute ontwikkeld.

Route
De route loopt onder meer door natuurgebied De Doort en leidt de wandelaar langs enkele cultuurhistorische objecten zoals de voormalige trambaan, tichelgaten die herinneren aan de kleiwinningen uit het eind van de 19e eeuw en ’t Slötje, dat beter bekend staat als het kasteel van “Juffrouw Zonder kop”.

Knopen-Lopen
Dit ommetje is de eerste wandelroute in een compleet nieuw wandelnetwerk genaamd “Knopen-Lopen”, dat in 2012 wordt uitgerold over de gehele gemeente en een gedeelte van de gemeente Roerdalen. Dit wandelnetwerk, met een totale lengte van meer dan 500km aan wandelroutes, is gebaseerd op het fietsknooppuntensysteem. Dat wil zeggen, het netwerk bestaat uit knooppunten waarin de wandelaar zelf zijn eigen routes en afstanden kan bepalen.

Route downloaden? Dat kan!
Op de website van IKL kan een PDF bestand met informatie over deze route worden gedownload.

Impressie wandeling ommetje Dieteren op 7 januari 2012:


Ommetje Dieteren (www.deetere.com)


Start bij knooppunt 3 gelegen nabij Echterstraat 1. Het is half tot zwaar bewolkt met een enigzins gure en krachtige zuidwestelijke wind. Het volgende knooppunt 4 ligt op krap 100 meter afstand aan de overzijde van het kruispunt in de Zilstraat tegenover de Mariakapel. Op het andere eind van de Zilstraat vinden we bij het Kröpke knooppunt 7. Nadat we de kern Dieteren uitlopen via de Louerstraat passeren we de Koppelberg en vanaf knooppunt 27 vervolgen we de rest van de tocht langs de (zijtak) Coppelveldgraaf. Het is maar goed dat we laarzen aan hebben, want het is behoorlijk modderig. We komen langs kikkerpoelen en verspreid enkele bossages waar her en der op dode bomen prachtige paddestoelen groeien. We lopen langs visvijver ‘De Bossen’ en zijn blij dat het struikgewas tussen de visvijver en de Coppelveldgraaf als windscherm fungeerd. We zien hier een knotwilg die gezien zijn uitgeleefde uiterlijk doet denken aan een sprookjesboom. We steken de Bosweg over en vervolgen onze weg langs een kleef, aan de linkerkant ligt de grondslag namelijk ruim een halve meter hoger. Verderop komen we bij knooppunt 25 waar je richting knooppunt 21 kunt gaan welke deel uitmaakt van Ommetje Echt. Wij kiezen echter om verder te lopen naar ons beginpunt en gaan dus richting kerktoren. Het lijkt dan na enkele bochten dat we in de achtertuin van iemand terecht komen en via de oprit van een huis komen we weer op de Echterstraat terecht waar we onze tocht waren gestart.
Volgens de gegevens van de route hebben we 3,4 kilometer afgelegd.Webmaster info@deetere.nl