Loslopende honden een gevaar voor koeien

Geniet u ook zo van het landschap van de Gemeente Echt-Susteren met grazende koeien in de weilanden? Dan bent u niet de enige. Het landelijk gebied wordt erg gewaardeerd, en u bent natuurlijk van harte welkom om met uw hond te komen wandelen in het mooie buitengebied. Maar het is erg belangrijk dat u uw hond aangelijnd houdt. Loslopende honden kunnen namelijk gemakkelijk de ziekte Neospora caninum overdragen.

Neospora caninum is een microscopisch kleine parasiet. Wanneer een hond besmet is, merkt u hier niets van. De hond wordt niet ziek. Wel wordt de ziekte door de hond zeer gemakkelijk overgebracht op vee (runderen, maar ook schapen, geiten). Als de uitwerpselen van een hond in aanraking komen met het voedsel van een koe (bijvoorbeeld vers gras), kan de koe besmet raken met grote gevolgen.

De koe zal geen gezonde kalveren meer kunnen krijgen. De kalveren worden of dood geboren, of met een afwijking. De kalveren van een besmette koe zullen de ziekte ook bij zich dragen, en deze weer doorgeven aan hun kalveren. Voor de veehouder is dit uitermate frustrerend vanwege de impact op de (toekomstige) bedrijfsvoering omdat het behalve veel extra werk ook nog een forse schadepost oplevert.De boer doet er alles aan om zijn vee zo gezond mogelijk te houden. Zo wordt de voeding en huisvesting van het vee perfect afgestemd, en krijgen de individuele dieren de aandacht en verzorging die ze nodig hebben. Op de overdracht van Neospora door loslopende honden heeft de boer echter geen grip.

De aanblik van loslopende honden in de buurt van weilanden, is voor de boer dan ook een regelrechte nachtmerrie. Om het probleem van overdracht te voorkomen is er een heel simpele oplossing, namelijk het aanlijnen van honden nabij weilanden en begraasde natuurgebieden.

Wilt u in de toekomst nog genieten van weilanden met koeien, en wilt u graag met uw hond door dit mooie gebied blijven wandelen? Houdt dan alstublieft rekening met de problemen die uw loslopende hond kan veroorzaken. Houdt uw hond netjes aangelijnd, en zorg dat hij niet in weilanden en begraasde natuurterreinen terecht komt.

Namens onze veehouders en landschapsbeheerders, bedankt voor uw begrip.
Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl