Pastoor Dieteren voor rechtbank beticht van meineed.

Welkom bij subcategorie "Nieuws",

"Pastoor Dieteren voor rechtbank beticht van meineed" was de kop van een artikel op de voorpagina van Dagblad de Limburger editie Roermond op 15 november 2005.
Bron: Dagblad de Limburger editie Roermond pagina A1 en op pagina B3 van 15 november 2005.

Pastoor Dieteren voor rechtbank beticht van meineed
Roermond
Door Jos Emonts

Pastoor N. Hoogland (69) van de H. Stephanuskerk in Dieteren is gisteren voor de rechtbank in Roermond beticht van meineed omdat hij uiterst belastende verklaringen tegen een Duitse verdachte volledig heeft herroepen.
Volgens officier van justitie A. Kemp heeft de parochieherder nadat hij de eed had afgelegd met de woorden "Zo waarlijk helpe mij God almachtig" tegen de rechters gelogen. De openbaar aanklager denkt dat de geestelijke zo de 35-jarige H. de hand boven het hoofd wil houden. De pastoor vangt deze Duitse drugsverslaafde al tien jaar op "als een zoon". H. wordt ervan verdacht op 2 mei van dit jaar pastoor Hoogland te hebben gegijzeld, mishandeld en afgeperst. De pastoor deed aangifte en legde voor H. zeer belastende verklaringen af. Daar kwam hij gisteren op terug. "H. heeft me nooit geslagen. Ik hem wel. Ik weet niet wat ik de politie destijds heb verteld. Maar achteraf had ik die verklaringen niet moeten tekenen." Hoogland kon officier van justitie A. Kemp niet overtuigen. Zij eiste tegen H. drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk. "Dit is toch te gek voor woorden", reageerde de pastoor. "U bent een invaller hé," beet hij haar vervolgens toe. Ondanks deze sneer kon de openbaar aanklager het niet over haar hart verkrijgen de pastoor in de rechtszaal te laten arresteren wegens meineed. „Ik heb rekening gehouden met zijn leeftijd", zei Kemp. Er komt wel een onderzoek tegen Hoogland.
In mei vertelde de pastoor dat H., die in de pastorie een kamer had, hem 's nachts had gedwongen naar Duitsland te rijden. Onderweg zou hij van de verdachte een pak slaag hebben gekregen en zou H. hem hebben gedwongen 500 euro te pinnen om sterke drank van te kopen. De pastoor zei destijds bij de politie dat zijn huisgenoot hem al vaker zou hebben geslagen."Ondanks roeping niet de waarheid"

Hoogland zei gisteren dat hij vrijwillig met H. op weg was gegaan en dat de man geen vinger naar hem had uitgestoken, zover hij zich kon herinneren.
De pastoor wist wel nog dat hij geld had gepind, maar van dwang van H. zou geen sprake zijn geweest. Dat hij later hevig bloedend werd aangetroffen, had volgens de geestelijke te maken met en paar kleine wondjes en het feit dat hij bloedverdunners gebruikte. Waarop de rechters wilden weten waar hij die wondjes van had. Een duidelijk antwoord kregen ze niet.
H. erkende gisteren dat hij de pastoor die nacht wel „drie oorvijgen" had gegeven. "We hadden in die tijd wel vaker ruzie omdat de pastoor het niet eens was met de keuze voor mijn nieuwe vriendin." Officier van justitie Kemp denkt dat pastoor Hoogland en zijn Duitse huisgenoot, die hij wekelijks in het huis van bewaring bezoekt, hun verhalen op elkaar hebben afgestemd. „H. heeft op hartverscheurend wijze misbruik gemaakt van de goedheid en de zwakte van de pastoor. Zijn zwakheid komt nu weer aan het licht. Ondanks zijn roeping vertelt hij hier niet de waarheid." Op meineed staat maximaal zes jaar celstraf. Advocate C. Joosten van H. vindt dat de rechtbank haar cliënt, gelet op de nieuwe verklaringen van de pastoor, hooguit kan veroordelen voor mishandeling. Hij zou onmiddellijk op vrije voeten moeten komen. Dat gebeurde niet. Joosten gaf de rechtbank in overweging de zaak aan te houden in afwachting van het aangekondigde meineedonderzoek. "Eerst moet toch duidelijk zijn welk verhaal van de pastoor nu klopt", zei Joosten. De rechtbank besloot toch om op 28 november uitspraak te doen.


Vervolgens 2 weken later:

Bron: Dagblad de Limburger editie Sittard-Geleen pagina Zuid-Limburg B3 van 29 november 2005.

Gevangenisstraf voor gijzeling pastoor
Roermond
Van onze verslaggever

De rechtbank in Roermond heeft de 35-jarige Duitser H. gisteren veroordeeld tot drie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het gijzelen, afpersen en mishandelen van pastoor N. Hoogland (69), van de H. Stephanuskerk in Dieteren. De parochieherder deed in mei aangifte tegen de man die hij al tien jaar had opgevangen als zijn zoon. De pastoor vertelde dat H. hem had gedwongen naar Duitsland te rijden. Onderweg zou hij van de verdachte slaag hebben gekregen en zou H. hem hebben gedwongen geld te pinnen. Twee weken geleden kwam de pastoor op die verklaring terug. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt wegens meineed. Of hij hiervoor voor de rechter moet verschijnen is nog onduidelijk.