Bezoekers uit Engeland

Welkom bij "Nieuws" - oorlogsherinneringen,

Dochter en kleinzoon van gesneuvelde Britse majoor bezoeken Dieteren.
Vrijdag 18 januari 2008 bezocht de familie Wates bestaande uit Rick Wates zijn moeder en zijn tante, Dieteren. Ze waren onder leiding van Har Gootzen uit St. Joost, die hen de route liet zien die onze bevrijders volgden in januari 1945. Een van die militairen was Major MACARTNEY, STANISLAUS ODO DE BURGH SNAPE kortweg Sam Macartney genoemd. Hij was commandant van de A compagnie van de 9th Durham Light Infantry, en is in St. Joost gesneuveld op 21 januari. Bij de “Commonwealth War Graves Commission” staat dat hij was ingedeeld bij de “Royal Irish Fusiliers”, maar hier diende hij eerder, in de tijd van de bevrijding van Dieteren was hij al overgestapt naar de D.L.I..
Sam was geboortig van Australië zijn achternaam was toen Snape en toen hij later huwde met een Ierse nam hij haar achternaam over en voortaan ging hij door het leven als Sam Macartney. In Kenia, waar hij al bij de King's African Rifles voor het Britse leger diende, werden zijn kinderen geboren.

Rick Wates met moeder en tante op bezoek in Dieteren
Familie Wates bezoekt Dieteren, midden: Rick links: zijn moeder en rechts: zijn tante.
FOTO: Har Gootzen


In Dieteren was de gesneuvelde Majoor Sam Macartney korte tijd begraven geweest voordat hij werd herbegraven op het Britse oorlogskerkhof in Nederweert. Dit was de reden voor de familie Wates om in Dieteren halt te houden op de plek bij het voormalige oorlogskerkhof.
Zie hiervoor ook de complete lijst.

Har Gootzen schreef een boek (Engelstalig) over de bevrijding van onze streek, getiteld ‘Battle for the Roer Triangle Operation Blackcock’. Zie hiervoor zijn site: http://www.operation-blackcock.com.Webmaster info@deetere.nl