Zösters Laesplenkske

Zösters Laesplenkske weer op voorraad

Door: Cor Voorter

Het Zösters Laesplenkske is een onverwacht succes gebleken. Het als placemat uitgegeven leesplankje beleeft inmiddels zijn vierde druk en het totaal aantal exemplaren staat nu op 1100 stuks. In eerste instantie was het een cadeautje voor de leden bij gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de Vereniging van Natuurvrienden in oktober verleden jaar.

De exemplaren die over waren, vlogen als zoete broodjes over de toonbank. Oud-inwoners van Susteren bleken familieleden te vragen ze aan te schaffen en op te sturen naar het buitenland. Wat is nou leuker om in den vreemde al etend te kunnen genieten van het eeuwenoude Suëstra. Ook leende het plenkske zich uitstekend als cadeautje, relatiegeschenk of hebbedingetje. Het Zösters Laesplenkske geeft aan de hand van o.a. historische foto’s alle voorkomende klanken en de schrijfwijze weer die voorkomen in het Susterens dialect. Kinderen, maar ook volwassenen leren zo op een leuke manier het Zösters dialect. Sommigen mensen gebruiken de placemats dagelijks, anderen hebber er een ingelijst aan de muur hangen.

Het bestuur kan dan ook met gepaste trots melden dat het Zösters Laesplenkske weer verkrijgbaar is bij Marij Lemmens, Reinoud van Gelderstraat 1-A in Susteren.


Zösters LaesplenkskeWebmaster info@deetere.nl