Koninginnedag in Dieteren

Koninginnedag 2013 ook in Dieteren een bijzondere dag. Omdat op deze dag Willem-Alexander tot koning is gehuldigd was dit ook de laatste koninginnedag uit een lange reeks. Voortaan zullen we spreken van Koningsdag.
In Dieteren startte de dag daarom pas om 16.00 uur. Zoals gewoonlijk vertrok men vanaf gemeenschapshuis de Koppel, de kinderen met hun versierde fietsen worden vergezeld door fanfare Eendracht en schutterij St. Stephanus. Daarna werd eerst traditiegetrouw het schutterskoningspaar opgehaald, waarna een rondgang door het dorp volgt om vervolgens naar het feestterrein te gaan bij het schuttersgebouw aan de Bosweg.
Hier werd iedereen welkom geheten door de voorzitter van de fanfare de heer Paul Opgenort die stilstond bij de landelijke koningswissel. Hij sprak lof uit voor de gewezen koningin Beatrix en met vertrouwen ziet hij het koningschap van Willem-Alexander tegemoet.
Nadat Ad Storken namens de organiserende partijen (fanfare, schutterij, samenwerkende buurten) het woord voerde konden de diverse activiteiten een aanvang nemen. Zo staat er voor de kinderen alsook voor de volwassenen vanalles op het programma. De kinderen laten eerst ballonnen met daaraan een kaartje op die al vrij snel het wijde luchtruim kiezen en na enkele minuten in zuidwestelijke richting vertrokken te zijn uit het zicht verdwijnen. Daarna worden de versierde fietsen gekeurd door het schutterskoningspaar. Na een gedegen inspectie worden de eigenaars van de twee mooiste fietsen verblijd met een cadeaubon, de eerste prijs is voor Harwin en de tweede prijs is voor Stan. Alle kinderen krijgen trouwens enkele consumptiebonnen van de organisatie. De kinderen kunnen dan enkele spelletjes gaan doen en de oudere kinderen zelfs schieten met de buks. De volwassenen kunnen met de grote buks schieten bij het burger vogelschieten.
Hieronder kunt U dit in beeld zien.


Vertrek van de stoet vanaf gemeenschapshuis de Koppel


Fanfare en kinderen wachten op schutterij


Schutterij maakt zich klaar om koningspaar af te halen


Schutterskoningspaar staat al klaar om zich aan te sluiten bij de stoet


Aankomst bij schuttersterrein aan de Bosweg


Paul Opgenort spreekt als voorzitter van de fanfare alle aanwezigen toe


Ad Storken spreekt een korte boodschap namens de organiserende verenigingen


Fanfare en schutterij in gelid tijdens het Wilhelmus


In de houding


Koningspaar jureert de fietsen


Koning reikt eerste prijs uit


Ieder deelnemend kind krijgt overigens consumptiebon. Foto: Jos Geurts


Kinderen staan klaar om ballonnen op te laten. Foto: Jos Geurts


Ballonnen kiezen het luchtruim

Thijs Houtackers nieuwe Burgerkoning Dieteren
Op 30 april werd het koningspaar Frank en Mireille van Schutterij Sint Stephanus Dieteren voor het eerst voorgesteld aan het dorp.

De jeugd kon ook dit jaar weer meedoen aan het jeugdburgerschieten met de windbuks. Lina Schulpen werd de nieuwe jeugdburgerkoning. Voor de volwassenen was er het jaarlijkse burgerschieten met de zware buks. Na een spannende strijd mag Thijs Houtackers zich burgerkoning over 2013 noemen. Onder het genot van een drankje en een hapje en een daverend optreden van ZH Jonk Vleisj was het nog lang gezellig in het schutterslokaal.


Het Koningspaar Frank en Mireille. Foto: Jos Geurts


Beoordelen vogelschieten voor de jeugd met links Lina Schulpen de nieuwe jeugdburgerkoning. Foto: Jos Geurts


De nieuwe burgerkoning Thijs Houtackers wordt op de schouders genomen na het winnende schot.


Ook Jonk Vleisj laat van zich horen. Foto: Jos Geurts

Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl