Veldeke Ech

Kaokbook mit recepte oet de käökelaaj gepresenteerd.

Door: Cor Voorter

Tijdens een korte bijeenkomst in het Museum van de Vrouw in Echt werd zaterdag 24 september jl. het eerste exemplaar van het kookboek “Thoesrecepte”, vergaete recepte oet de käökelaaj, aangeboden aan burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren. Chef-kok Margo Reuten van restaurant DaVinci in Maasbracht moest op het laatste moment helaas verstek laten gaan. Veldeke Krink Ech was op het idee gekomen om een kookboek uit te geven waarin recepten zijn opgenomen zoals die waarschijnlijk al generaties zijn doorgegeven van moeder op dochter.

Voorzitter Ton van Wegberg gaf in zijn welkomstwoord ruiterlijk toe dat het realiseren van het kookboek meer werk is geweest dan in eerste instantie gedacht. Maar het resultaat mag er zijn. Een kookboek, geschreven in het Echter dialect, waarin uit het verenigingsgebied leden hun familierecepten, al dan niet met eigen toegevoegde geheime ingrediënten. Het besluit om er de tijd voor te nemen, zelfs op proef koken om zeker te zijn van het smaakpallet, is de garantie dat het boek recht doet aan alle recepten die zijn aangeleverd. Daarnaast wees van Wegberg er op dat het realiseren van een kookboek anno nu mogelijk is gemaakt door sponsoren, die Veldeke in het algemeen, maar in dit geval Veldeke Ech, maar zeker de volkscultuur een warm hart toedragen.

Burgemeester Jos Hessels nam het Echter kaokbook met genoegen in ontvangst. Eten maakt volgens Hessels inderdaad deel uit van de volkscultuur. Wel bekende hij meteen dat het kookgenie thuis de vrouw des huizes is. Wellicht dat hij aan de hand van dit kookboekje thuis ook achter het fornuis met potten en pannen aan de slag kon gaan. Die uitdaging ligt er in elk geval.

De prijs voor dit kookboek bedraagt € 12,00 en is zolang de voorraad strekt o.a. verkrijgbaar bij Multiprint KoolenPresentatie kaokbook en overhandiging eerste exemplaar aan burgemeester Jos Hessels.


Het kaokbookWebmaster info@deetere.nl