Renovatie Kanon Susteren.
Restauratie Kanon van Zöstere op DVD
Door Cor Voorter

Susteren Het kanon van Susteren is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Susteren. Het staat symbool voor de oorlogsellende die inwoners in de Tweede Wereldoorlog hebben moeten ervaren, maar tegelijkertijd verwijst het naar de herkregen vrijheid in januari 1945.

Na enkele jaren rondgezworven te hebben over het Raadhuisplein in Susteren heeft het kanon uiteindelijk een vaste plek gekregen op de sokkel. En na een fikse restauratie in de zomer en najaar van 2019 staat het kanon weer op zijn vaste plek.

Ton Vranken, cineast en kunstenaar uit Susteren heeft op verzoek van de Werkgroep Kanon Susteren een videoverslag gemaakt vanaf het vertrek in juli 2019, het transport door de militairen uit Vredepeel, de restauratiewerkzaamheden, en de officiële terugplaatsing op vrijdag 17 januari jl. in het kader van “75 Jaar bevrijding Echt-Susteren”.


Kanon van Susteren na de restauratie

Deze video-opnamen zijn nu zowel verkrijgbaar op DVD (HD-kwaliteit) en USB-stick (HD Full-color-kwaliteit) en te bestellen bij Ton Vranken, Marialaan 6 in Susteren en bereikbaar via telefoonnummer 046-4371635. De kosten bedragen voor de DVD 5,-- Euro en voor de USB-stick 12,50 Euro!

Cineast Ton Vranken heeft met deze opnames een uniek beeld document weten vast te leggen.
Het kanon van Susteren, vaak gefotografeerd, bezongen door niemand minder dan de Janse Bagge Bend, is en blijft van groot belang voor de gemeenschap van Susteren. De historie en de symboliek gaan hier hand in hand.Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl