Natuurvrienden Susteren

Lezing: Mienwèrkersvrouw…..zónger beroep?
Natuurvrienden Susteren:
Jaarvergadering & thema-avond


door Cor Voorter
Dinsdag 12 april 2016 houdt de Vereniging van Natuurvrienden uit Susteren de jaarvergadering. Aansluitend aan deze vergadering die om 19.30 uur begint, waarin de statutair vastgestelde agenda wordt gevolgd, zal na een korte pauze omstreeks 20.30 uur een lezing worden verzorgd door Annie Schreuders-Derks. In deze lezing met als titel “Mienwèrkersvrouw…..zónger beroep?” staat de mijnwerkersvrouw centraal.2015 was het Jaar van de Mijnen. Vijftig jaar eerder werd de sluiting aangekondigd van de mijnen in Limburg. Tijd om terug te blikken op wat het gevolg was van deze sluitingen op o.a. economisch en cultureel gebied.
Alleen de rol van de vrouw is een beetje onderbelicht gebleven. Daarom neemt de spreekster ons mee terug naar de mijnwerkerstijd en gaat speciaal in op de rol van de vrouw in die tijd. Haar dagelijkse bezigheden en beslommeringen, maar meer nog hoe zij als vrouw in het dat mijnwerkersleven stond. Het dag- en weekritme van het gezin was grotendeels afgestemd op de diensten van de mijnwerker. Wat voor invloed heeft dit gehad op het leven van alledag? Annie Schreuders-Derks deed onderzoek en zal haar bevindingen aan ons vertellen op haar geheel eigen wijze.
De vergadering en lezing worden gehouden in de Grote Zaal van Zuyderland Vastrada aan de Kloosterstraat in Susteren. Voor leden is de toegang gratis. Van niet-leden en introducés wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Voor alle duidelijkheid: de vergadering begint om 19.30 uur en aansluitend de lezing om 20.30 uur! U bent van harte welkom!Webmaster info@deetere.nl