Nieuws uit Dieteren

Welkom bij subcategorie "Kampioenen",


Dorpsgenote Janine Penders winnaar brons Europees judo

Janine Penders, Europees brons Foto:Marina Mayorova
Janine Penders derde van links na winnen
Europees brons judo september 2009.
Foto: Marina Mayorova

In de Armeense hoofdstad Yerevan wist onze dorpsgenote Janine Penders de bronzen medaille te winnen in de klasse boven 78 kg tot 20 jaar. Omdat Janine een vrijlot had voor de eerste wedstrijd kwam ze in de kwartfinale direct tegen regerend Europees kampioen Alvarez uit Spanje te staan. Hierbij bleek de Spaanse tactisch nog iets sterker te zijn waardoor brons het hoogst haalbare werd. In de herkansing tegen de Russische Pertseva bleek Janine duidelijk de sterkste te zijn. Uiteindelijk wist Janine via een mooie beenworp nog te winnen van de Bosnische Larisa Ceric waardoor Janine het verdiende brons in ontvangst mocht nemen.
Op dit moment is Janine weer hard aan het trainen voor het WK junioren in Parijs op 25 oktober. Wij hopen dat zij ook daar een mooi resultaat kan neerzetten.

Proficiat Janine.


Bron: DDL maandag, 09 februari 2009

COMEBACK: Judoka uit Dieteren komt sterk terug na blessure Nationale titel voor Penders

door Peter Schoeber

JUDO – Janine Penders uit Dieteren heeft haar comeback op de tatami gevierd met de Nederlandse titel (-20 jaar) in de gewichtsklasse boven 78 kilogram. In Nijmegen werd ook Juul Franssen uit Reuver nationaal kampioen.

Bijna een jaar werkte Janine Penders aan haar comeback. De zeventienjarige leerling van het Trevianum in Sittard raakte in oktober 2007 geblesseerd aan haar voorste kruisband en meniscus, werd ondanks deze blessures vorig jaar nog eerst Nederlands kampioen om vervolgens in maart 2008 onder het mes te gaan. Vooral onder leiding van fysiotherapeut Rob Ummels werkte de judoka van JC Hercules uit Pey-Echt intensief aan haar herstel. „Het ging écht goed op dit NK, al voelde ik me wel wat gespannen. Tenslotte heb ik lange tijd niets gedaan en heeft de concurrentie door kunnen trainen.” Ondanks haar tijdelijke afwezigheid kreeg Penders vooraf opnieuw de favorietenrol toegewezen. „Je mag dan wel favoriet voor de eindzege zijn, je moet het wel even doen. De tegenstander verdedigt alleen maar en neemt geen initiatief.” Dus deed ze het maar zelf. In sneltreinvaart smeet ze de tegenstanders van de mat. Alleen de finalepartij tegen Melanie Kuijpers duurde de volle vier minuten en won ze met waza- ari. „Ik hoop me dit jaar te kunnen kwalificeren voor de EK.”
Brons was er in de klasse tot 48 kilogram voor de Heerlense Lilo Schultz, judoka van Hercules. Het was Nederlands seniorenkampioen Mandy Tjokroatmo, die Schultz de weg naar de finale blokkeerde en zelf de titel zou pakken.
Daisy van Loo van Judoteam Maastricht pakte eveneens brons door winst op Jeanne van Hal en toonde zich na afloop tevreden over de derde plaats. Ook coach Martin Schonewille toonde zich tevreden over de dag. „Shirley van Loo verloor om brons in de golden score en ook Roel Albert was dicht bij een podiumplaats, maar verliest in de zoemer met een yuko de kans op een golden score. En daar had Roel zeker kans, want zijn tegenstander zat er doorheen.”
Van onze dorpsgenote Janine Penders kwam ik zoals al eerder het volgende tegen op de site van judoclub Hercules uit Pey-Echt.

JANINE PENDERS 5e keer Nederlands Judokampioen


Kampioen worden is leuk, maar de beste blijven is moeilijker. Toch presteerde de 15 jarige Trevianum scholiere uit Dieteren het voor de 5e keer. De finale van het Nederlandse Judo kampioenschap te Drachten wist ze dus ook deze keer weer winnend af te sluiten.

Janine Penders, kampioen

De eerste ronde stond ze tegen Tessa Savelkouls uit Nijmegen, de Nederlandse kampioen -15 jaar in de zwaarste dames klasse. Tessa werd met een beenhaak ( yuko ) en een mooie heupworp ( ippon ) vrij snel verslagen.
De tweede wedstrijd tegen Annabel Keyzer uit Twente duurde geen 10 seconden, de eerste aanval van Janine was goed voor een vol punt.

De halve finale kwam ze tegen de lange Lena Buseman die in Drachten een thuis wedstrijd speelde maar na een minuut vond Janine het welletjes en ook Buseman kreeg een ippon aan haar broek.

De finale was een herhaling van voorgaande jaren, Janine stond oog in oog met de altijd explosieve “verassende” Macha Matheeuwissen uit Raamsdonkveer. Na twee maal zilver op voorgaande edities was Macha, die ook alle partijen in de voorronden met vol punt won er nu op gebrand om er meer van te maken, maar Janine kwam binnen een minuut op voorsprong en pareerde de tegenaanvallen gecontroleerd en judode de wedstrijd uit zonder risico’s te nemen uit. Janine Penders is de 1e uit Limburg met 3 nationale titels bij de -17 jaar!
Als Janine nu op Internationale toernooien, in Erfurt en Berlijn goed presteert dan heeft ze indien ze in vorm blijft uitstekende vooruitzichten m.b.t. het EK in Malta en het EYOD in Belgrado later dit jaar.


MALTA JUDO - 17 JAAR

JANINE PENDERS 2e op Europees kampioenschappen -17 jaar in de klasse +70 kg de zwaargewichten.!!!
Na diverse partijen gewonnen te hebben in de voorronden van Dumitriuc (Roemenië), Dzhurova (Bulgarije) en Aslanidou (Griekenland) stond de 16 jarige Janine Penders uit ons dorp Dieteren zondag 8 juli 2007 in de finale op de mat om het op te nemen tegen de Franse tegenstander Del Puppo. Helaas lukte het niet om met goud huiswaarts te keren maar een zilveren plak is ook nog altijd een geweldige prestatie.

Proficiat Janine.


Diezelfde avond werd haar thuis al versierd. Foto: Math Penders


Haar ouderlijke woning versierd, wachtend op haar thuiskomst.


In Dagblad de Limburger van 20 juli 2007 lezen we in het sportkatern dat Janine Penders mee zal doen tijdens de jeugd olympiade volgende week in Belgrado als een van de acht Limburgse atleten.


Jeugd Olympiade Belgrado.
Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl