TenneT vernieuwde hoogspanningsmasten


Groot onderhoud hoogspanningsverbindingen
TenneT is als beheerder van het elektriciteitsnet verantwoordelijk voor de leveringszekerheid van elektriciteit. Naast het aanleggen van nieuwe verbindingen, worden ook tal van aanpassingen gedaan aan bestaande verbindingen.
TenneT werkt ten aanzien van haar hoogspanningsverbindingen met strikte veiligheidsnormen. Deze normen gaan onder andere over de hoogte van de hoogspanningslijnen ten opzichte van het maaiveld. Deze normen worden van tijd tot tijd aangescherpt. Om ervoor te zorgen dat alle hoogspanningslijnen op een veilige hoogte hangen zijn aanpassingen aan de bestaande verbindingen nodig. TenneT is daarom begonnen met een onderhoudsprogramma van een aantal bestaande hoogspanningslijnen in Nederland.

De werkzaamheden
De aanpassingen bestaan veelal uit het verhogen van masten en het strakker trekken van de hoogspanningslijnen (geleiders) in de masten. Als het strakker trekker van de lijnen of het verhogen van de mast niet voldoende is wordt een nieuwe mast geplaatst. De nieuwe masten worden direct naast de bestaande mast gebouwd, in de lijn van de bestaande hoogspanningsverbinding. De nieuwe masten staan op zo'n 8 tot 15 meter afstand van de oude masten. Tijdens het vervangen van de masten blijft de stroomlevering doorlopen via een noodvoorziening waarbij 1 stroomcircuit in bedrijf blijft. Na het plaatsen van de nieuwe masten worden de oude masten verwijderd.

In de verbinding Lutterade Born Maasbracht zijn 10 nieuwe masten geplaatst. De bestaande masten konden hier niet worden verhoogd. De nieuwe masten zijn circa negen meter hoger dan de oude masten. Elke mast weegt circa 10 ton! Met het vervangen van deze 10 masten is een investering van ruim 1,5 miljoen Euro gemoeid.
Een aantal masten die vernieuwd werden staan in Dieteren, hieronder een beeldverslag welke een indruk geeft van de werkzaamheden.


Nieuwe hoogspanningsmasten bij Dieteren.


Een van de masten die vervangen gaat worden.


Werkzaamheden zijn gestart om hier een nieuwe mast te plaatsen.


De funderingspalen zijn gestort.


Onderste deel mast is reeds gemonteerd, andere delen liggen klaar.
Een werkkraan houd de hoogspanningslijnen in de lucht terwijl ze worden losgekoppeld van de oude mast.


De nieuwe mast is gemonteerd en nu kan de oude mast worden verwijderd.

De laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe mast een werkje op hoog niveau.

Webmaster info@deetere.nl