HISTORIE


Korte historie winkelpand Custers/Jumper Dieteren

De in de omstreken bekende winkel Jumper in Dieteren sluit per 1 februari 2021 haar deuren. Dit is aanleiding om eens een historisch artikel over deze vestiging samen te stellen.
Hiervoor gaan we terug naar de familie Custers, deze familie bezat reeds in 1806 de Dieterse Molen. Een telg uit deze familie Leonardus Gerardus Custers (1893-1973) in Dieteren beter bekend als Lei oet de Meule, startte na de Tweede wereldoorlog namelijk in 1946 de zaak aan de Zilstraat in Dieteren, welke handelde in meel en voeders. Overigens wordt bij jubilia vaak het jaar 1948 aangehouden als startdatum van het bedrijf.


Woning van ‘Lei oet de Meule’ uit fotoboek Deetere es ich dao nog aan dènk.

Al vrij vroeg werd men wederverkoper van het mengvoer UTD toen nog Delfia genoemd. Ook bij deze mengvoerfabrikant heeft de fusie en schaalvergroting niet ongemoeid gelaten, want de letters UT zijn afgeleid van Ulbe Twijnstra die in 1887 zijn bedrijf startte. In 1963 fuseerde dit met Unilever dochter Calvé-Delft
tot UT-Delfia welke in 1998 fuseerde met Hendrix voeders tot Nutreco. Ten slotte ging dit bedrijf over in het nu nog bestaande ForFarmers.
Enkele reclame uitingen uit die tijd. Bron: o.a. Limburgs Dagblad.

Vanaf 1958 zou zijn zoon Willy die de Mulo had afgerond het bedrijf verder ontwikkelen tot een goedlopende winkel/groothandel. Eerst als V.O.F. L. Custers en Zn, vervolgens Gebr Custers met naast Willy Custers als vennoten zijn zus Jessie en broer Leo. Daarna zou lang de handelsnaam Custers B.V. bestaan met een uitgebreid assortiment veevoeders voor o.a. koeien, varkens, pluimvee etc.. maar ook bakproducten, schoonmaakartikelen enz.. Veel producten werden onder de eigen naam Custral gefabriceerd en verkocht.
Verschillende advertenties door de jaren heen (1965/1975/1981/1997) Bron: Limburgs Dagblad en feestkrant..
Verschillende foto's winkel Custers. Met dank aan: Willy Custers.


Er werkten op een gegeven moment 20 personen in de winkel en in de buitendienst. Onder zijn leiding vonden er 4 grote verbouwingen/uitbreidingen plaats. Ook in Maasbracht werd een bakwinkel geopend welke speciaal voor bakkerijproducten is ingericht. Door de toenemende milieu eisen moest er ook een oplossing komen voor de opgeslagen gewasbeschermings en reinigingsmiddelen. Door deze eerst in speciale ruimte en container op te slaan werd uiteindelijk hiervoor een oplossing gevonden in een nieuw pand te Susteren.


Nieuwe bedrijfslokatie te Susteren op handelsterrein naast spoorlijn. Met dank aan: Willy Custers.

Veel mensen uit een wijde omtrek rond Dieteren uit zowel Limburg als ook uit Duitsland wisten de winkel te vinden. Het leek er soms zelfs een sociale ontmoetingsplaats voor duivenmelkers, boeren en burgers veelal ook vanwege de gemoedelijke sfeer die mede door het vriendelijke personeel tot stand kwam. Een zeer bekend lid van het personeel was ongetwijfeld René Custers (1944-2020) die er ruim 30 jaar heeft gewerkt en die als grote vraagbaak diende voor uiteenlopende zaken.René Custers. Met dank aan: Alice Dohmen-Custers.

In de Trompetter van 15 januari 2003 stond René Custers centraal als medewerker van de week.
Men schreef als volgt:
Dieteren - De medewerker die deze week ‘in the picture’ geplaatst wordt is René Custers, werkzaam bij de firma Custers in Dieteren. René is 57 jaar jong en vrijgezel. Inmiddels werkt hij al weer 22 jaar bij dit bedrijf, dat sedert de overname in april 2002 verder gaat onder de naam Jevo Petfood BV.


René in vroegere winkel Custers. Met dank aan: Alice Dohmen-Custers.


‘René is klantvriendelijk, enthousiast en nieuwsgierig’, aldus de briefschrijver die hem als kandidaat aan de hand deed. ‘Als een klant met vragen komt over dit of dat, geeft hij zo goed hij kan raad. Maar hij zal ook altijd vragen waar deze of gene vandaan komt en hoe hij bij de zaak in Dieteren terecht gekomen is. Er is altijd tijd voor een korte babbel. Er zijn klanten die speciaal naar hem vragen en bereid zijn in de winkel te blijven wachten tot hij bijvoorbeeld terug is van z’n lunchpauze. Ook zijn vrouwelijk collega helpt hij altijd bij zware karweitjes zoals het leegschudden van meelzakken in de bakken met bakartikelen.


Meelafdeling. Met dank aan: Alice Dohmen-Custers.

Kortom, hij is nooit te lui om een helpende hand te reiken. Komt er een klant na zes uur ’s avonds nog aan en hij zou al op zijn fiets zitten, dan stapt hij af om deze nog even te helpen. Zijn zus, waar hij iedere avond gaat eten, laat hij dan rustig even wachten met de warme maaltijd. De klant komt altijd op de eerste plaats.’

René bleef in dienst tot oktober 2009 daarmee kwam zijn dienstverband hier op 30 jaar.


Op 1 april 2002 werd de winkel aan de Zilstraat 18, overgedragen aan Sjaak Vos en krijgt deze de naam Jevo Petfood/Jumper.
De meelhandel in de loodsen aan de Zilstraat 18a blijven echter bij Willy Custers met een meel groothandel, net als de Bakkerswinkel in Maasbracht. Inmiddels wordt deze groothandel gerund door zijn dochter Margot die dit samen met haar man doet.

Sjaak Vos blijft de winkel runnen totdat hij deze op 1 mei 2016 overdraagt aan Jumper Nederland en komt er ook een andere bedrijfsleider.
Het ziet er dus naar uit dat deze winkel per 1 februari 2021 haar deuren voorgoed zal sluiten. Voor Dieteren zal dan weer een familie bedrijf/zaak definitief tot de geschiedenis gaan behoren.


Winkel Jumper januari 2021.
Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl