Oorlogstuig

Welkom bij oorlogstuig in Dieteren,

Ook heden ruim 60 jaar na het einde van de 2e Wereldoorlog worden we nog steeds geconfronteerd met munitie uit die tijd. Vaak zijn het scherven die hun vernietigende kracht in het verleden hebben uitgeoefend maar af en toe komt er ook nog scherpe munitie tevoorschijn zoals kogels en granaten.
Zo kwam ik tijdens veldwerkzaamheden eind april 2006 terecht op een granaat die nog op scherp stond. Omdat ik vaker een dergelijk projectiel heb ontdekt wist ik natuurlijk wat me te doen stond, namelijk de politie inseinen die op haar beurt de hulp van de EOD inroept. Deze komt dan als ze in de buurt zijn om het projectiel onschadelijk te maken.
De mensen van de EOD zijn opgeleid en getraind in het herkennen en omgaan met deze munitie. Ze zagen direct dat het in dit geval om een 15 ponds granaat van Engelse makelij ging die gevuld was met 3 rookpotten. Er werd besloten om de granaat ter plaatse onschadelijk te maken nadat eerst een veilige radius rondom het projectiel was gecreerd. Ter plaatse werd een kuil gegraven waarin de granaat werd gelegd, nadat de granaat was voorzien van explosief werd de kuil afgedekt met grond. Daarna werd op veilige afstand de granaat tot ontploffing gebracht.
Enkele dagen later vond ik twee van de drie rookpotten terug op een afstand van maar liefst 200 meter van de ontplofte granaat.!!
Een en ander ziet u in onderstaande fotocollectie.

Beelden opruiming granaat te Dieteren

Dit is hem.... een granaat gevuld met rookpotten
Een granaat van Engelse makelaardij gevuld met rookpotten.
Granaat wordt tot ontploffing gebracht (foto 1)
Granaat wordt tot ontploffing gebracht (foto 1).
Granaat wordt tot ontploffing gebracht (foto 2)
Granaat wordt tot ontploffing gebracht (foto 2).
Granaat wordt tot ontploffing gebracht (foto 3)
Granaat wordt tot ontploffing gebracht (foto 3).
Rookpotten zijn terecht gekomen op een afstand van 200 meter van granaat
Rookpotten zijn op een afstand van 200 meter van granaat terecht gekomen.!!

Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl