Beelden uit Dieteren

Welkom bij subcategorie "Gevelversieringen",
GEVELSTEEN 1806
Foto van de gevelsteen Dieterdermolen Deze steen bevat jaartal 1806 wat voor zich spreekt en de initialen van de bewoners JHK en GVDS (op de beschadigde steen is de S niet zichtbaar). De initialen staan voor het molenaarsechtpaar Josephus Hermanus Kusters en Gertrudis van der Straeten welke in 1786 waren gehuwd en deze molen in hun tijd hebben gemoderniseerd.
Het gebouw is nu in gebruik als woning voor de huidige eigenaar de heer H.J.A. Houben die ook de molen opnieuw in bedrijf wil stellen.


GEVELSTEEN 1811
Gevelsteen uit 1811 Wat duidelijk opvalt in de vier hoeken zijn de letters ANNO met onderaan de cijfers 1811 wat aangeeft het jaartal dat deze steen is geplaatst.
Vervolgens vallen de lettercombinaties I R W en A M W op, dit zijn de initialen van het echtpaar wat hier woonde nl: Joannes Reinier Winteraeken en Anna Maria Wackers. Dit zijn de betovergrootouders van de bewoners ten tijde van het krantenartikel.
Vervolgens zien we nog symbolen voorstellende glas, beker en kruik hieruit leid ik af dat er drank geschonken werd, wat ook klopt gezien het een herberg was.
Als laatste symbool de balans (weegwerkwerktuig) ten teken van handel, de heer des huizes was immers ook nog koopman.


Anker met initialen ANKER.
Zo vaak er langs gekomen maar nog nooit eerder opgemerkt.
Wim Hellebrekers maakte mij erop attent dat op de gevel van zijn schuur een smeedijzeren anker was bevestigd waar een stukje historie aan vastzit.
Naast het jaartal van de bouw zijn ook de initialen van de eigenaren erin verwerkt. Namelijk S M wat staat voor Severinus Meuffels en C V T Welke letters staan voor Catharina van Thoor.
Het jaartal van bouw uiteindelijk is 1901.


Aparte schoorsteenbouw Schoorstenen.
Op het eerste gezicht niets bijzonder maar toch vind ik het de moeite waard om hier aandacht te besteden aan de schoorsteenbouw bij enkele oude huizen in Dieteren.
Als er tegenwoordig al een schoorsteen op een nieuw te bouwen huis verschijnt is het vaak geen rookkanaal meer of het moet al zijn voor open haard. En dan vind je zeker geen uitbouw met complete baksteenbreedte zoals dat op bijgaande foto's is te zien.
Weet iemand wat de reden is van deze uitvoering.?
Ik ben benieuwd.

Aparte schoorsteenbouw

Aparte schoorsteenbouw

Aparte schoorsteenbouw

Aparte schoorsteenbouwHeeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl