Geslaagd en Prijswinnaar


In deze tijd van het jaar hangen de tassen en leerboeken op veel plaatsen buiten al dan niet gedrapeerd met vlaggen, teksten en ballonnen. U herkent het vast wel, de geslaagden van diverse opleidingen uiten hun vreugde met het behalen van hun diploma.
Echter tussen deze geslaagden bemerkten nu wel een bijzondere omstandigheid en wel bij Ruud Penders uit Dieteren. Naast het feit dat hij slaagde werd hij ook nog verblijd met een bijzondere prijs, namelijk:


LGOG PWS Prijs 2012 voor Ruud Penders

Ruud Penders is dit jaar geslaagd voor het VWO (gymnasium). Bovendien heeft hij afgelopen vrijdag 22 juni, tijdens op de diploma-uitreiking op Trevianum, nog een zeer speciale prijs in ontvangst mogen nemen. Namelijk de ProfielWerkStuk Prijs 2012 (PWS Prijs) van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig genootschap.
De LGOG-PWS-Prijs is een door het LGOG ingestelde prijs voor het beste PWS van leerlingen HAVO en VWO over een onderwerp uit de Limburgse geschiedenis. Deze prijs bestaat uit een bronzen sculptuur gemaakt, door Ronald van Laar, een oorkonde, een geldbedrag van €500,- en de mogelijkheid om een samenvatting van mijn PWS te publiceren in de Maasgouw (het kwartaalblad van het LGOG).
Het bleek dat dit jaar het werkstuk van Ruud Penders als beste was uitgekozen uit een veelvoud van ingestuurde werkstukken.
Het onderwerp van zijn PWS is: De bestuurlijke invloed van de katholieke kerk in Limburg, periode 1850-1940. Volgens de jury was de Limburgse component zeer sterk aanwezig en werd ook de plaatselijke geschiedenis niet vergeten. Hij heeft namelijk enkele foto's gebruikt van Deetere.com en de plaats Dieteren vaker genoemd. Ook was het werkstuk van een zeer hoog niveau en behandelde het een zeer interessant, maar moeilijk onderwerp. Een belangrijke deelvraag van zijn PWS was een interview met zijn oma, Maria Penders-Cremers. Zij vertelde hem over het katholieke leven van vroegere tijden.
Dit was een groot pluspunt aan zijn werkstuk. Dus viel hem de eer ten deel om deze prestigieuze prijs in ontvangst te nemen !


Prijs; oorkonde en sculptuur, blikvanger in huize Penders.
Prijs; oorkonde en sculptuur, blikvanger in huize Penders.


PROFICIAT RUUD !


Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl