Film-/thema-avond
Vereniging van Natuurvrienden Susteren
Film-/thema-avond “Boetseerwerk van Evert Zits”.
Door Cor Voorter

Dinsdag 19 januari a.s. organiseert de Vereniging van Natuurvrienden om 19.30 uur de eerste thema-avond van dit jaar, waarbij de film “Boetseerwerk van Evert Zits”, gemaakt door Ton Vranken, in première gaat.

Voor heel veel mensen is Evert Zits, die deze maand zijn 85-ste verjaardag verwacht te kunnen vieren, een Susterdernaar pur sang. Ook is bekend dat hij, wat ze heden te dagen noemen, een multi-talent is. Vanuit persoonlijke betrokkenheid of zoals in het verleden ambtshalve, hebben veel mensen kunnen genieten en genieten nog steeds van zijn rijke schat aan kennis, kunde en ervaringen.

Het zal velen ook niet onbekend zijn dat Evert een kunstenaar is die met zijn handen menig kunstwerk tot leven heeft gebracht. Denk bijvoorbeeld aan “de Graasboer” aan de Marktstraat: hét symbool van de Zösterse vastelaovend of het beeld van de Heilige Vastrada in het gelijknamige zorgcentrum. Wat velen waarschijnlijk niet weten is dat menig kunstwerk van zijn hand een plaats heeft gekregen in familie- en vriendenkring: in klei, steen of brons. Soms beelden van personen, soms beelden gemaakt in vrije fantasie. Al vaker was er bij Evert op aangedrongen om zijn kunstwerken vast te leggen en mensen kennis te laten maken met zijn kunstuitingen. Afgelopen voorjaar gaf Evert toe aan herhaalde verzoeken om zijn oeuvre vast te leggen op beeld. Samen met kunstenaar/cineast Ton Vranken ging hij aan de slag.
Normaliter zou je enigszins bevreesd moeten zijn als twee kunstenaars samen gaan werken. Echter in dit geval bleek het een schot in de roos. Twee kunstenaars die aan elkaar gewaagd zijn, die weten wat ze willen, maar meer nog wat ze met willen. Het resultaat: een film van een klein uur die voor zichzelf spreekt. De titel “Boetseerwerk van Evert Zits” dekt volledig de lading. Filmmaker Ton Vranken bediende de camera, monteerde de film en componeerde de muziek.

Voorafgaande aan de filmpresentatie zullen Annie Schreuders-Derks en musicus Ad Gijzels een passende bijdrage leveren aan het programma, dat ook een beetje gezien mag worden als een hommage aan de bijna 85-jarige Zits: verteller, schrijver, regisseur, kunstenaar, acteur, historicus, maar vooral dé mens Evert.

             De Natuurvrienden hebben de eer om de film in première te laten gaan. Het beloofd een bijzondere filmavond te worden. Aanvang van deze avond is om 19.30 uur in de Grote zaal van Zorgcentrum “Vastrada”. Voor leden van de Natuurvrienden is de toegang gratis en van niet-leden c.q. introducés wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd!Webmaster info@deetere.nl