Jaarboek 15 de Doort.
Jaarboek 15 de Doort.

Heemkundekring “Echter Landj” geeft 15e Jaarboek uit over De Doort
Biografie van een uniek natuurgebied


Eind 2019 brengt de Heemkundekring “Echter Landj” haar 15e jaarboek uit. Het zal helemaal gewijd zijn aan ons unieke natuurgebied de Doort. Dit natuurgebied is vooral bekend vanwege de boomkikkers die elk jaar vele belangstellenden naar dit bijzondere gebied trekken.

Voor vele Echtenaren heeft de Doort ook een emotionele waarde als plek waar ze hebben leren zwemmen of schaatsen waar ze hebben gevist of nog steeds vissen, waar ze gestruind hebben, of op het “leimtremke” hebben meegelift en nog meer -meestal- mooie momenten beleefd hebben.

Er is echter meer dat dit gebied uniek maakt. Hoewel de Doort als natuurgebied te boek staat met haar rijke flora en fauna, is de menselijke invloed ook groot zowel nu (recreatie, gegraven poelen, reconstructie van de Middelsgraaf, wandelroutes, etc.) maar ook in het verleden. Denk maar aan het Slötje, hoeve de Horst, Juffrouw Zonder Kop, oude grensstenen, kleigaten, de trambaan, kruisen en kapellen, maar ook nog meer dat minder bekend en zichtbaar is: oude Maasgeulen, rabatten in het bos, verdwenen boerderijen.

Het 15e Jaarboek van de Heemkundekring Echter Landj zal in haar full-color uitgave al deze aspecten van natuur en cultuur bijeenbrengen. 20 Auteurs presenteren 22 artikelen die alle bovengenoemde aspecten – natuur en cultuur – beschrijven. Dit alles geïllustreerd met vele foto’s en kaarten.

Voor diegenen die in het veld de in het Jaarboek beschreven zaken wil bekijken, wordt er een wandelroute uitgezet en beschreven. Deze route – op kaart – zal separaat verkrijgbaar zijn.

De Heemkundekring Echter Landj wil u als belangstellende in de gelegenheid stellen om bij voorinschrijving met korting het 15e Jaarboek te bestellen.

Leden van de “Heemkundekring Echter Landj” en van de “Natuurhistorische Vereniging Pepijnsland” kunnen dit voor €20,00 doen en niet leden voor €24,00.

De voorinschrijving loopt tot 1 oktober 2019. Daarna gaat het Jaarboek €28,00 kosten. Eventuele portokosten bedragen €7,50.

U kunt inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen via deze link. U kunt het formulier ook downloaden via deze link. De inschrijving geldt als definitief wanneer het verschuldigde bedrag is overgemaakt en het inschrijfformulier in ons bezit is. Het gedownloade formulier kunt u invullen en dan per post versturen naar de “Heemkundekring Echter Landj”, Plats 1, 6101 AP te Echt. Het is ook mogelijk om een gescande kopie per mail versturen naar dedoort@ziggo.nl.

INSCHRIJVING verlengt tot 1 november 2019 zie: Folder uitgave.Heeft U een suggestie of opmerking, mail naar info@deetere.nl