Na 60 jaar weer even terug in Dieteren

Welkom bij "Nieuws" - oorlogsherinneringen,

Dhr Delhaye op zoek naar zijn gasthuis en gastgezin in 1944 Op 17 augustus 2005 was dhr Delhaye op bezoek in Dieteren, op zich niets bijzonders zult u zeggen. Maar als zoveel dingen in het leven zit ook hier een speciaal verhaal achter.
Als 16 jarige Belgische jongen was hij in september 1944 Duitsland ontvlucht en terecht gekomen in Dieteren. Hier vondt hij onderdak op een boerderij nabij de kerk.
Dhr. Delhaye verbleef hier tot de bevrijding van Dieteren in januari 1945. Nu anno 2005, dus 60 jaar later is hij weer voor even terug in ons dorp. Maar omdat er na de oorlog in Dieteren veel is verbouwd kan hij zich niet meer goed oriënteren waar hij precies is geweest.
Ik heb verschillende oudere inwoners van Dieteren moeten vragen vooraleer iemand wist waar dat zou moeten zijn geweest. Uiteindelijk bleek het bij de "Vènk" te zijn geweest. Toendertijd woonde zij aan de Kerkstraat, het stuk weg waar deze boerderij ligt heet nu Pater van Heldenstraat. Hier zat de jonge Delhaye ondergedoken voor de Duitsers.Webmaster info@deetere.nl