Carillon Echt geit Limburgs!

Carillon Echt geit Limburgs!

Door: Cor Voorter

Meestal registreren mensen nauwelijks welke liedjes een carillon daadwerkelijk speelt. Sommige mensen missen zelfs het geluid van het ieder uur spelende carillon als het een keertje niet speelt. Sommige mensen met hart voor de Limburgse muziek en wonende nabij het centrum hebben het Echter carillon bij wijze van spreken in hun achtertuin staan. Zo iemand is Henk Hover en hij kreeg het idee het carillon te programmeren met Limburgse liedjes. Via een facebook-actie, met voorbeelden welke liedjes eventueel in aanmerking kwamen, riep hij mensen op om te reageren. De tips en adviezen stroomden binnen.

Werk in uitvoering
Het idee realiseren was de volgende stap. Henk benaderde Frank Steijns, de bekendste beiaarddier van Nederland en stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Die was direct gecharmeerd van het idee en zag ook mogelijkheden om een en ander te realiseren.
In het plan van aanpak werden ook de mogelijkheden bekeken om programma met Limburgse liedjes voor het carillon met enig cachet te presenteren en al pratende kwam daar de Open Monumentendag 2016 op zondag 11 september in beeld. Enkele telefoontjes later was alles geregeld. Reden voor Frank Steijns om spoorslags tussen repetities met het orkest van André Rieu door, dinsdag 5 juli af te reizen naar Echt en te kijken naar de technische aspecten van het carillon op het voormalige gemeentehuis in het centrum. Stadsgids Piet Vinken nam het gezelschap graag mee naar de H. Landricuskerk, waar het beklimmen van toren voor sommigen een ware conditietest bleek te zijn. Informatie van Piet werd uitgewisseld tegen informatie van Frank. Door beiden werden over en weer, soms onbekende details uitgewisseld. Zo wist Frank te vertellen dat de toren van kerk eigenlijk bedoeld is geweest als carillontoren. De stadsgidsen van Echt zullen bij volgende rondleidingen in de kerk enkele nieuwe wetenswaardigheden weten te vertellen.

De officiële handeling om het Echter carillon Limburgse melodieën te laten spelen maakt deel uit van de opening van de Open Monumentendag 2016 op zondag 11 september a.s. In de komende periode zal het volledige programma bekend worden gemaakt.Inspectie toren Landricuskerk


Carillon in EchtWebmaster info@deetere.nl