Primeur boogstal in Dieteren

Welkom bij "Nieuws" - IFD Boogstal,

Wegens een bedrijfsverplaatsing vanwege uitbreiding Nedcar heeft de familie Houben uit Nieuwstadt besloten een nieuw bedrijf te stichten in Dieteren. Harrie Houben heeft voor een stal gekozen met een revolutionair concept de zogenaamde boogstal of booghal genaamd. Deze is mede tot stand gekomen door samenwerking met DLV, TU/e en het bedrijf Booghal B.V.

Op 28 september 2006 werd deze stal officieel geopend middels toespraken door diverse vooraanstaande sprekers waaronder Herman Vrehen deputé bij de provincie.
De laatste gastspreker, dhr. Bastiaans zorgde bij dit officiële gedeelte met zijn ludieke optreden voor een ontspannen sfeer.

Opening boogstal
Opening boogstal.

Op 29 september en 1 oktober waren er opendagen voor agrariërs en overige geïnterresseerden.

Boogstal in boogstal
Boogstal in boogstal.!

Boogstal in opbouw (juni 2006)
Bouw stal in beginstadium.

De booghal is een goedkope mogelijkheid om een loods of stal te bouwen met een optimaal klimaat en veel licht.
De booghal bestaat uit boogvormige metalen vakwerkspanten. De spanten kunnen een afstand van vijftig meter overbruggen. Boven elk spant is windbreekgaas en onder het spant is folie gespannen.

Detail van de boog, goed is te zien hoe de folie aan de onderkant van de vakwerkspanten zit en aan de bovenkant windbreekgaas
Detail van boogspanten met aan onderkant folie en aan bovenkant windbreekgaas.

De hal biedt diverse voordelen.
Ten eerste vergt de bouw minder tijd dan bij gangbare bouw. Mede hierdoor zal de prijs een stuk lager zijn.
Een ander voordeel van de hal is het gematigde klimaat. De luchtlaag tussen de twee folielagen zorgt voor een buffer tegen temperatuurschommelingen. Dat betekent dat het in de hal koeler is bij warm weer en zachter bij koud weer. Ten opzichte van een dak van golfplaten kan dit vijf tot tien graden schelen. 's Winters is de hal vorstvrij.
Daar komt bij dat de constructie ook meer openingen biedt voor ventilatie en dat de folie meer licht doorlaat.
De stal is ook demontabel. De spanten zijn op een andere plak weer eenvoudig te gebruiken. Alleen het folie moet vernieuwd worden.

Boogstal in opbouwfase (juni 2006)
Boog stal in opbouw-fase.

Dak boogstal bijna klaar (17 juni 2006)
Dak boogstal bijna voltooid.
Vandaag zal het dak van de boogstal helemaal voltooid zijn.

Dak boogstal voltooid (17juni 2006)
Dak boogstal klaar.!
Nu het dak voltooid is krijgen we een werkelijk beeld van hoe de stal er uitziet, iets wat we ons kort geleden alleen maar konden inbeelden. Vanuit het zuiden van Dieteren valt de bouw goed op, menigeen rijd er dan ook even langs om een kijkje te nemen.


Webmaster info@deetere.nl