Zoon van gesneuvelde soldaat bevrijdingsleger bezocht Dieteren.

In memory of those who fought for our freedom
Herinnering aan onze bevrijders

Private John Thomas Gowlett:

Legeronderdeel:
Nummer:
Geboren:
Overleden:
Begraafplaats:
1/5th Bn. The Queen's Royal Regiment (West Surrey)
2040517
23 juli 1918 Epping, Essex, England
23 januari 1945
Nederweert III.D.3

Op zaterdagmiddag 8 oktober 2022 bezocht het echtpaar Kathy en John Gowlett, Dieteren.


Op locatie van voormalig militair kerhof. Vlnr. Paul Wolters, Kathy en John Gowlett, Henk Penders. Met dank aan: Ron Mans

De vader van John namelijk John Thomas Gowlett was soldaat bij de 1/5th Queens Royal Regiment en behoorde tot de bevrijders van Susteren in januari 1945. Een week later op 23 januari 1945 zou hij bij Montfort sneuvelen. Daarna werd hij op de tijdelijke militaire begraafplaats in Dieteren begraven. Later zou hij worden herbegraven op de War Cemetery in Nederweert. Zijn graf daar is geadopteerd door Paul Wolters uit Montfort, via hem kwam het contact tot stand met de familie Gowlett. Toen de John Gowlett aangaf dat hij naar Nederland kwam organiseerde Paul een Battle Tour voor de Gowletts naar de omgeving Dieteren en Montfort. In Dieteren heette Henk Penders hun welkom en kon de familie Gowlett nog nadere informatie verstrekken.

Op locatie te Montfort bij rotonde. Vlnr. Kathy en John Gowlett, Ron Mans.

In Montfort kon Ron Mans hun meer details verstrekken over de strijd die daar geleverd is door de geallieerden. Hier sneuvelde John Thomas Gowlett dan ook op 23 januari 1945.

In een krantenartikel in Engeland waarin melding wordt gedaan van het sneuvelen van John Thomas wordt gewag gemaakt van een tweeling, jongen en meisje van 3 jaar.


Overlijden van John Thomas Gowlett in de rubriek ‘War Report’. Bron: Essex Chronicle van 9 februari 1945 pagina 5

U raad het waarschijnlijk al de jongen van deze tweeling is bezoeker John. Ter informatie zijn tweelingzus genaamd Jacky leeft ook nog steeds in Engeland. Beide kinderen werden geboren op 6 februari 1942.Webmaster info@deetere.nl