Bevrijding Dieteren WWII

Herinnering aan onze bevrijders
Het verhaal van Lieutenant Frank Robert Dalby:

Enkele familieleden van Frank Dalby bezochten voor het eerst Dieteren waar hun vader en opa tijdens de bevrijdingshandelingen gesneuveld is. Samen met Roy Pfennings van het Roerdriekhoek Museum maakten ze een rondje door onze streken en werd informatie uitgewisseld. Ze hebben de volgende informatie voor de website beschikbaar gesteld.


Bezoek aan Dieteren

Frank was enkele weken ingekwartierd bij een familie in (waarschijnlijk) Munster-Geleen. Deze familie heeft hij verteld dat zijn vrouw thuis in Engeland in verwachting was. De familie heeft toen een doopjurkje gemaakt voor de toekomstige baby. Echter voordat het jurkje gereed was, moest Frank naar het front in Dieteren. Het 2nd Devonshire Regiment is bij Dieteren en Susteren ingezet op 18 januari 1945, echter is het onduidelijk (staat ook niet in zijn documenten) tot welke Company Frank behoorde en dus moeilijk te bepalen of Frank aan de kant van Dieteren of Susteren om het leven is gekomen. Ook de oorzaak is onbekend want Frank is op 18 januari dood gevonden in een boomgaard in de buurt van Dieteren.


Trouwfoto van Frank Dalby

Zijn persoonlijke bezittingen en het doopjurkje kwamen bijna 2 jaar later aan in Engeland bij zijn vrouw, en zijn zoon was inmiddels al te groot geworden voor het doopjurkje. Een vriend van Frank heeft aan zijn vrouw het verhaal verteld dat Frank op 18 januari 1945 dood in een boomgaard in de buurt van Dieteren was gevonden, en daar ook begraven was.


Het doopjurkje


van links naar rechts
Roy Pfennings, John Dalby (zoon van Frank), Robin Dalby en Rachel Salisbury-DalbyDe familie waar Frank begin januari 1945 in Munster-Geleen bij was ingekwartierd heeft na de oorlog het veldgraf in Dieteren verzorgd totdat deze verplaatst werden naar Nederweert.


Misschien zijn er nog mensen die informatie hebben over die tijd zoals verhalen of foto's. Neem dan contact op met de webmaster info@deetere.nl wellicht kan het bijdragen aan de geschiedschrijving van onze streek en mogelijk ook van belang voor familieleden van onze bevrijders!


Plechtigheid op voormalig oorlogskerkhof in Dieteren
Webmaster info@deetere.nl