Koppelberg te Dieteren

Welkom bij "Koppelberg",
Een markante verschijning in het landschap bij Dieteren is wel de koppelberg. Dit is geen natuurlijke "berg" maar een door mensenhanden opgeworpen hoop grond. De aarde die hiervoor gebruikt is komt uit de grachten welke nu nog gedeeltelijk rond de koppelberg liggen.
Waarschijnlijk stamt deze vluchtheuvel of motte, zoals dergelijke verhogingen ook wel aangeduid worden, uit de periode 1000 - 1100 A.D.
In de loop van de eeuwen zijn gedeelten van de grachten gedempt met grond van de koppelberg, wat inhoud dat de berg dus oorspronkelijk groter is geweest.!
Via overleveringsverhalen wordt gesproken van een gebouw welke op de berg moet hebben gestaan en in de 19e eeuw moeten er daadwerkelijk stille getuigen van zijn gevonden, zoals fundering, ijzer, mergelblokken ed.
Dit is een schets zoals een motte er mogelijk heeft uitgezien.
Schets van een motte zoals van Koppelberg

Maar wie hier gewoond moet hebben en wanneer is mij niet bekend er wordt wel gezegd "de heren van Dieteren".
Waarschijnlijk gingen ze dan hier naartoe als er gevaar was zoals hoog water of onlusten. Andere verhalen handelen over het feit dat hier vergaderd werd of recht werd gesproken. Zelfs nog toen het gebouw al lang weg was kwam men hier samen onder een grote eik die op de top van de koppelberg stond.

In ieder geval spreekt deze berg tot de verbeelding bij menigeen.
Lees bijvoorbeeld de sages handelend rond de koppelberg, kijk hiervoor onder de knop koppelberg.

Koppelberg te Dieteren anno 2008

Koppelberg te Dieteren anno 2000

Terug

Em@il

Bedankt voor uw interesse en tot een volgende keer.!