Bevrijding Dieteren WWII

In memory of those who fought for our freedom
Herinnering aan onze bevrijders

Captain Hugh Sperling Morshead:

Legeronderdeel:
Nummer:
Geboren:
Overleden:
Begraafplaats:
1/5th Bn. The Queen's Royal Regiment (West Surrey)
112892
17 november 1920 (Shimla, Himachal Pradesh) in India.
23 januari 1945
Nederweert III.C.11

Captain Hugh Sperling Morshead werd geboren 17 november 1920 in India vermoedelijk te Shimla, Himachal Pradesh, India. Zijn vader was ook een militair namelijk Lt.-Col. Henry Treise Morshead welke was onderscheiden met de DSO (Distinguished Service Order). Omdat deze ook na zijn militaire carriere in India bleef wonen zijn hier zijn kinderen geboren hij leidde expedities in India en Birma. Toen de kinderen opgroeiend waren is zijn echtgenote met de kinderen terug naar Engeland gegaan zodat ze daar naar school konden gaan. De vader bleef in India achter en overleed 17 mei 1931 in (Pyin U Lwin)?, Myanmar, Birma mogelijk is hij vermoord.

Zowel vader Henry Treise als Hugh Sperling genoten een opleiding op het Winchester College. Zij hebben een kort verhaal over hun oud-leerling Hugh Sperling gepubliceerd en dit luidt ongeveer(ook met dank aan Stichting Adoptiegraven Nederweert):
Hugh Sperling Morshead.

Hugh Sperling Morshead als jonge soldaat. Met dank aan:/Thanks to: Winchester College/Stichting Adoptiegraven Nederweert

Hij verliet Winchester vrij jong om zijn opleiding te vervolgen op Sandhurst(militaire acedemie), welke hij met succes gevolgd had toen de oorlog uitbrak. Hij werd in 1940 bij 1/6th Battalion, Queen's Royal West Surrey Regiment, geplaatst. Hierbij diende hij als Captain in de 7th Armoured Division in Noord-Afrika en Italië, en keerde in januari 1944 terug naar Engeland om zich voor te bereiden op de invasie van Frankrijk. Hij ging kort na D-Day naar Normandië, en na voortdurende dienst bij het battalion sneuvelde hij 23 januari 1945 op vijfentwintigjarige leeftijd bij Montfort.

Als onderdeel van Operatie Blackcock had de 7th Armored Division het bevel gekregen om op te rukken naar Montfort en St. Odilienberg. De eerste was zwaar gebombardeerd door de RAF en de aanval werd toevertrouwd aan 1/5th Queens (waarbij Morshead toen diende) en de 5th Royal Inniskilling Dragoon Guards. De aanval begon in de nacht van 22 januari, 1/5th Queens gingen de strijd aan met de tanks van ‘C’ Squadron van de ‘Skins’. Het was een zware strijd tegen de felle tegenstand van Duitse parachutisten toen 1/5th Queens vanuit het noorden Montfort binnendrongen. Waarbij Hugh Sperling bij een van de gesneuvelde militairen hoorde.
Enkele overlijdensberichten in Engelse krant. Bron:/Source: England, Andrews Newspaper Index Cards

Ook een broer van Hugh Sperling was militair namelijk Owen Henry Morshead hij was Flying Officer, Royal Air Force, Bomber Command op een Lancaster en was geboren 4 juni 1923 India. Hij heeft de oorlog ook niet overleefd hij was Killed in Action op 23 oktober 1944. Of Hugh Sperling dit heeft geweten toen hij zelf sneuvelde is niet zeker want zijn broer was vermist en vermoedelijk pas later in 1945 werd bevestigd dat hij gesneuveld was, zijn naam staat vermeld op het Runnymede Memorial op Panel 208.


Overlijdensbericht in Engelse krant. Bron:/Source: England, Andrews Newspaper Index Cards


Verder staan beide broers ook op de gedenksteen (memorial) voor gesneuvelde militairen 1939-1945 genoemd welke aanwezig is in de St Peter & St Paul kerk te Albury, Surrey.


Gedenksteen/Memorial in St Peter & St Paul kerk te Albury, Surrey.


Hugh Sperling werd eerst begraven op de tijdelijke militaire begraafplaats in Dieteren en 27 september 1946 werd hij herbegraven op zijn laatste rustplaats de War Cemetery in Nederweert.


Grafmonument op War Cemetery in Nederweert.Misschien zijn er nog mensen die informatie hebben over die tijd zoals verhalen of foto's. Neem dan contact op met de webmaster info@deetere.nl wellicht kan het bijdragen aan de geschiedschrijving van onze streek en mogelijk ook van belang voor familieleden van onze bevrijders!Webmaster info@deetere.nl