Bevrijding Dieteren WWII

In memory of those who fought for our freedom
Herinnering aan onze bevrijders

Corporal Harry Jordens

Legeronderdeel:
Nummer:
Geboren:
Overleden:
Begraafplaats:
9th Battalion - Durham Light Infantry
3776897
15 juni 1916, Liverpool, Lancashire, England
19 januari 1945 merk op dat het eerste kruis overlijdensdatum 16 januari 1945 vermeldde!
Nederweert III.E.3

Harry Jordens werd geboren 15 juni 1916 als zoon van Wilhelmus Josephus Joannes Jordens en Frances Mary Lawton. Zijn vader was geboren 22 juni 1879 in Roermond, het gezin Jordens vertrok op 3 oktober 1892 naar Antwerpen. De vader van Harry is daarna klaarblijkelijk naar Engeland getrokken.
Harry Jordens huwde in 1938 te Liverpool, Lancashire met Joyce Pearce, in 1943 werd hun zoon Peter geboren te Liverpool. Voordat hij in militaire dienst moest was hij werkzaam bij Red House Motor Services Ltd.


Geboorte advertentie zoon Peter. Bron:/Source: Liverpool Echo 28 december 1943Harry Jordens met zijn vrouw Joyce en hun zoon Peter. Met dank aan:/Thanks to: Barbara Jordens-Harris

Corporal Harry Jordens was een van de soldaten die Dieteren heeft bevrijd als onderdeel van de S compagnie, volgens de datum op het eerste kruis in Dieteren was hij op die dag, dus 16 januari 1945 gesneuveld. Echter die datum is gewijzigd naar uiteindeindelijk 19 januari 1945. Harry is dus gesneuveld voordat hij de geboorteplaats van zijn vader had bereikt, ook heeft hij zijn zoon Peter niet zien opgroeien.
Harry Jordens diende onder nummer 3776897 eerst bij het King's Regiment (Liverpool) en werd later overgeplaatst naar het 9th Battalion - Durham Light Infantry waar hij de rang van Corporal had.


Fragment uit Soldier's Service Book van Harry Jordens. Met dank aan:/Thanks to: Nicholas Jordens


Fragment uit Soldier's Service Book van Harry Jordens. Met dank aan:/Thanks to: Nicholas Jordens


Medals van Harry Jordens, ‘The Defence Medal’ en ‘The War Medal’ met bijbehorende ‘Ribbons’.
Met dank aan:/Thanks to: Barbara Jordens-HarrisCorporal Harry Jordens is nadat hij gesneuveld was eerst te Dieteren begraven bij het adres Dieteren 9 op het perceel sectie F nummer 2254. Hier waren 4 graven van Britten gelegen naast de schuur van de familie Hoorens aan de Molenstraat nu genoemd Bij de Molen. Op 16 oktober 1946 werd hij herbegraven op War Cemetery in Nederweert. Op het eerste kruis stond vermeld K.I.A. 16 januari 1945. Op zijn grafsteen in Nederweert staat als overlijdensdatum 19th january 1945.


Krantenartikel Harry Jordens gesneuveld. Bron:/Source: Liverpool Echo 9 february 1945Joyce Jordens echtgenote van Harry Jordens voor haar huis 23 Bannerman street Liverpool.
Met dank aan:/Thanks to: Barbara Jordens-Harris


Echtgenote Joyce bezocht met haar zoontje Peter in 1951 het graf van haar man in Nederweert waar hij toen herbegraven was. Ook zijn zij in Dieteren geweest bij de familie Hoorens waar Harry Jordens eerst was begraven. Peter kan zich nog herinneren dat hij met Wil een zoon van het gezin Hoorens heeft gesproken. Wil Hoorens heeft hun ook een foto gestuurd van het gezin Hoorens.


Gezin Hoorens, indertijd Molenstraat 9 in Dieteren.
Bovenste rij v.l.n.r.: Manuel, Gerard ( Schjear), Gertruda (Truu), Sef.
Onderste rij v.l.n.r.: Corrie, Annie, onbekend, Mia en Lisa.
Met dank aan:/Thanks to: Barbara Jordens-Harris en familie HoorensPeter Jordens zoon van Harry Jordens ongeveer ten tijde van bezoek aan Dieteren. Met dank aan:/Thanks to: Barbara Jordens-Harris


De weduwe Joyce Jordens ontving enkele documenten van de War Office in London over de lokatie van het graf van haar man in Dieteren en de herbegrafenis op de ‘War Cemetery’ in Nederweert.


Brief van War Office over lokatie graf. Met dank aan:/Thanks to: Nicholas Jordens


Brief van War Office over lokatie graf nadat hij was herbegraven in Nederweert. Met dank aan:/Thanks to: Nicholas JordensGrafsteen Harry Jordens in Nederweert
Misschien zijn er nog mensen die informatie hebben over die tijd zoals verhalen of foto's. Neem dan contact op met de webmaster info@deetere.nl wellicht kan het bijdragen aan de geschiedschrijving van onze streek en mogelijk ook van belang voor familieleden van onze bevrijders!Webmaster info@deetere.nl